Gravel bike očima štěrkoletce

Co je gravel bike a má smysl u něj řešit váhu kol? Přečtěte si pocity gravelisty...

Je gravel vážně taková novinka?

I když se může zdát, že gravely (neboli česky štěrkolety) jsou tak trochu módou posledních pár let, pokusy vytvořit ideální hybrid pro terénní i silniční použití tu byly už od devadesátek, kdy se začaly objevovat pevňáky s širšími plášti a berany, tehdy ještě na 26” kolech. 

 
Specialized Rockcombo z roku 89. Je tohle první gravel?

Proč gravel a co to vlastně řeší?

Gravel bike představuje zajímavý průnik mezi silničkou a horským kolem. Přiblížení ideálu, který zvládne vše - od denního dojíždění do práce, přes deštivé dny až po krátká dobrodružství mimo vyznačené cesty.

U silničky se snaží čerpat z její obratnosti a rychlosti na silnici, z horáku si pak bere schopnosti v terénu jako jsou objemnější pláště, vzpřímenější posed, širší řídítka a delší základna. Než gravely dostaly své jméno, konstrukčně nejblíž jim byla cyklokrosová kola, která se však netěšila možnostem osazení tak širokých plášťů, jako je tomu právě u gravelů. Ty dnešní totiž hravě zvládnou i 29” až o šířce 2” (některé i větší).

 
Cannondale SuperX je klasický CX stroj, u nějž byste rozdíly od moderních gravelů hledali poměrně těžko. Napoví snad jen vodorovná horní rámovka a absence kotoučových brzd.

Pro gravel se většinou rozhodne někdo, kdo zavrhl XC bike jako příliš těžkopádný, a crossové či fitness kolo mu nevoní svou až příliš hobby povahou a rovnými řídítky. Zkrátka a dobře gravel je pro někoho, kdo chce jezdit rychle po silnici a v lehkém terénu nechce trpět výrazným nepohodlím či nedostatkem kontroly.


Pocity z jízdy na gravelu

Vyzpovídali jsme našeho zákazníka Miroslava, který má roční nájezd 10 tis. km (z toho letos už 5 tis. km gravel) a vlastní silniční kolo, gravel i silničku. Dle jeho slov mu chybělo mezi silničkou a MTB univerzální kolo do všech možných terénů, které by mu umožnilo užít si i rychlejší jízdu.

Gravel je kolo do nepohody, můžete na něm jet po všech možných cestách. Asi to není kolo na super traily, či vyloženě kamenité cesty, ale jinak můžete s tímto kolem v podstatě kamkoliv.

Doporučil byste gravel na silnici?

Gravel je ideální na lesní asfaltové cesty, zemědělské cesty a šotoliny. Na silnici je ve srovnání se silničkou sice lehce pomalejší, ale to pohodlí pro jezdce, paráda. Pokud jsem schopen při 60 km švihu na silničce udělat průměr 30 km/hod, tak na Gravelu dosáhnu určitě průměru 29 km/hod a na MTB bych to viděl tak na 25 km/hod.

Je to lehce méně oproti silničce, ale pojedete na výrazně pohodlnějším kole. Širší pneu-poberou většinu tvrdých nárazů od silnice, geometrie pohodlnější, lehce vyšší posed, úleva zádům.

Na svém gravelu Orbea Terra máte převody 1x11, nechybí vám občas druhý převodník?

Před koupí mého stroje jsem měl zato, že nejlepší volba je 2 x něco, prostě hlavně vpředu 2 převodníky. Bohudík jsem si pořídil kolo s řazením 1*11, konkrétně 40 zubů převodník, kazeta 11-40. Takto postavený Gravel mi maximálně vyhovuje. 

Jak to v této konfiguraci jezdí nahoru a dolu?

Nahoru. Tady problém není, při převodu 40z vpředu a 40z vzadu se dá vyjet snad cokoliv, běžná silnička má 34z vpředu a 28z vzadu, s tímto poměrem se určitě více zapotíte. U MTB jsou sice převody ještě výrazně lehčí než na Gravelu, ale pro běžné smrtelníka jsou dostačující.

Dolů. Jízda není tak rychlá jak na silničce, ale je pohodlnější a bezpečnější. MTB je kapitola sama pro sebe (odpružení, pevné osy apod.).

Rovina. Možná na rovině není Gravel schopný jet delší dobu výrazně rychle (40 km/hod - kdo z běžných Hobby jezdců je schopen takto tvrdě šlapat?), ale to pohodlí mi za to stojí.

Máte doma silničku, gravel i horáka, které byste na co doporučil?

Jezdíte jen do hor, či lesa a občas na silnici, či šotolině? Rozhodně MTB.

Jezdíte jen na silnici a fakt jen někdy přejedete nezbytný kousek po neasfaltu? Za mne silnička.

V ostatních případech gravel.

Jak je to s koly pro gravel a vyplatí se investovat do karbonu?

 
Gravelové karbonové výplety Equator

S koly na gravelu je to stejné, jako s koly pro všechny ostatní disciplíny. 

Rotující části mají větší dopad na váhu kola, než části statické. To je prostě kinetická energie. Čím lehčí kola, tím méně hmoty roztáčíte a o to menší momentum ztrácíte při brždění. Takže lehčí kola určitě poznáte při sprintech nebo šlapání do kopce. Případný vyšší ráfek oceníte ve vyšších rychlostech, i když aerodynamika nebude slavná vzhledem k oblibě výrazně širších plášťů, které nekopírují šířku ráfku. Vždy je ale samozřejmě možnost shodit objemnější pláště do terénu a obout užší, takže o aero výhodu nepřijdete.

Oblíbeným benefitem karbonu je jeho vysoká tuhost a tedy dobrý přenos energie a její konverze do pohybu vpřed bez výrazných ztrát způsobených deformací.

V neposlední řadě vysoké ráfky prostě dobře vypadají, což sice nemá vliv na požitek z jízdy, ale na požitek z pohledu na bicykl naprosto bez diskuse ano.

Investici do lehčích a tužších kol zpravidla pocítíte velmi zřetelně, a právě zapletená kola jsou jedním z prvních logických upgradů, který po nákupu kola jeho majitelé řeší.

 
Canyon Grail patří mezi absolutní špičku v moderních gravelech. Hydraulické kotoučovky, pevné osy, rám s mírným slopingem a speciální dvoupatrová řídítka pohlcující otřesy.

S duší nebo bez?

Vzhledem k faktu, že gravelové pláště mají menší objem vzduchu, je proražení duše v důsledku najetí na nějakou překážku pravděpodobnější, než u objemnějších MTB plášťů. Bezduše tímto neduhem netrpí a umožní vám zvýšit objem vzduchu v plášti, což má za následek lepší tlumící vlastnosti, a také možnost jezdit na nižší tlaky v terénu bez rizika proražení duše. Drobnějších defektů (trny, sklo) si navíc nemusíte díky okamžité akci tmelu ani všimnout.

Z našeho pohledu tedy rozhodně bezduše dávají u gravelu velký smysl protože zvyšují radost z jízdy, pohodlí i kontrolu bez potřeby příliš se zabývat malými opravami.

28” nebo 29”?

Tohle je trochu chyták. Ráfky pro 28” i 29” jsou totiž naprosto stejné, rozdíl je pouze ve vnějším průměru pláště. 29” jsou prostě macatější, byť používají stejný průměr ráfku. Takže pokud to vnitřní rozměry rámu umožňují, můžete pro rychlejší jízdu obout 28” a do komplikovanějšího terénu nahodit 29”. Ráfky si s tím poradí.

Konkrétně naše gravel kola mají vnitřní rozměr ráfku 24 mm, což je ideální pro rozměry plášťů zhruba od 30 až po 50 mm.

Pro a proti karbonových ráfků na gravelu:

+ Lehčí kola si užijete téměř v každé disciplíně

+ Díky absenci ráfkových brzd mají prakticky neomezenou životnost

+ Celkovou tuhost poznáte v záběru

+ Vypadá to zatraceně dobře

- Cena, pojďme si nic nenalhávat

- S širokými plášti plně nevyužijete aerodynamický benefit vyšších profilů

- Nahození bezduší může být komplikovanější, ale určitě ho doporučujeme


Pro koho má smysl investovat do karbonových gravelových kol?

Pokud si jízdu užíváte, není potřeba hned něco měnit. Kola představují jeden z nejvýznamnějších upgradů po stránce dopadu na chování kola a jeho reaktivity. Takže pokud vám stávající hliníky dosluhují, nebo máte slušnou fyzičku a chcete od kola víc bez potřeby pořizovat nový stroj, lehčí a tužší kola určitě poznáte a jejich výhody dokážete ocenit hned po výměně.

Nechajte nám kontakt.
Ozveme sa Vám

Zadajte Váš platný telefón
Formulár bol odoslaný. Budeme vás kontaktovať.

Riešim servis alebo reklamáciu

Milan Šimek

Riaditeľ Equinox Europe, s.r.o. a bývalý pretekár

Equinox Europe, s.r.o.
34. budova Svit /Cream/ 8. patro
Vavrečkova 5657
760 01 Zlín